Het Ei van Columbus moet worden Uitgebroed.

Premier Rutte:  Hef reclame Belasting!

Het Slotervaart Ziekenhuis, de IJsselland Ziekenhuizen, Ruwaard van Putten failliet en een aantal andere streekziekenhuizen onder vuur na een puur financieel rapport. Dat legt vooral Zorgverzekeraars geen Windeieren. Beste Coalitie genoten, wat denken jullie ervan. De Verzekeraars hebben toch wettelijk gezien de Zorgplicht. Als je naar alleen financieel rendement kijkt moeten alle ziekenhuizen dicht, net zoals met de Verzorgings- en verpleeghuizen is gedaan. Al die gepensioneerden die ze daar beter maken en vervolgens langer in leven houden, die brengen toch alleen maar pensioengelden met emmers tegelijk naar Frankrijk en Spanje. Dat is niet rendabel. Het wordt niet hardop uitgesproken, zo ver zijn we nog niet moreel afgezakt, maar het huidige beleid is wel over de grens van het aanvaardbare. De huisartsenposten en Wijkteams in die gebieden krijgen het enorm zwaar en er gaan dooien vallen.

Vanuit het werkveld wil ik verzoeken onze contacten aan te wenden om die streekziekenhuizen te beschermen tegen de verdere afbraak op puur economische gronden vanuit een beperkt economisch perspectief. Kijk, ik hou van heen en weer rennen, maar voor een oudje dat dit niet meer kan zullen de taxikosten voor simpele poliklinische controles oplopen tot honderden euro’s per jaar. Moet weer een berg papierwerk tegenaan voor vervoersindicatie, weer een hoop mensen aan het werk, weer geen macro besparing. Komt ook nog het milieu argument om de hoek.

Mijn voorstel is die Tiende penning, dus 10 % van de reclamegelden van de zorgverzekeraars te besteden aan DOORSTART. Die gebouwen die nu leeg staan kunnen een belangrijke functie hebben in een functionele ZORGKETEN. Eerstelijnsopvang in het leegstaande gedeelte en aanpalend in een Zorgregio duurzame woonvormen en georganiseerde samenwerking voor ouderen die lichte zorg behoeven en gebruik willen maken van ondersteunende diensten op loopafstand. Dat wil ik. Ik heb hiervoor ook een doortimmerd vastgoedplan laten uitbroeden door mijn broer, Zoef, die directeur is van een woningbouwcorporatie. Probleem is de financiering voor het vernieuwen van het bestaande vastgoed. Bij het huidige wurgende beleid van de zorgverzekeraars en het financieel kort houden van de woningbouwcorporaties vanuit Den Haag blijkt het moeilijk zo niet onmogelijk die noodzakelijke vernieuwingen zelf in de balans op te nemen. Het heffen van de reclamebelasting, de Tiende Penning is wat mij betreft “Het EI van Columbus”. Wat denken we ervan?

Ondertekend met de meeste Hoogachting

 

De Paashaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *