Partij Sleutelstad over buurtkwesties Professorenwijk-Oost

We hebben aanvankelijk heel hard op de individuele problemen en vraagstellingen zitten studeren, maar kwamen toen, mede vanwege de door jullie erbij gebruikte enquête, tot de ontdekking dat de wijkbewoners al een mening hebben en dat wij die moeten respecteren. Dus dat wij daar als burgerzeggenschaps-beweging geheel achter willen en moeten staan.

Partij Sleutelstad is namelijk voor de Nieuwe Democratie, i.c. directe democratie, en ons speerpunt is om in Leiden stad- en wijk-referenda in te voeren, maandelijks, digitaal, op de website van de gemeenteraad. Het presidium van de raad zal in onze voorstellen maandelijks 1, 2 of soms 0 of 3 voor de gehele of in een wijk afgebakende Leidse burgerij belangrijke voorstellen op die website zetten. Vervolgens kunnen de betrokken burgers ter voorbereiding de media en livestreams van de raadscommissies volgen over de gekozen onderwerpen. Het stemmen gebeurt daarna met een nog nader te bepalen persoonsgebonden systeem (digiD o.i.d.). PS wil nadrukkelijk de Leidse burgers na tientallen jaren terecht klagen over collegecompromissen, over het niet gehoord worden, het 4 jaar lang ongevraagd over hen heen walsen en dan weer na 4 jaar mogen stemmen, uit hun steeds vaker beluisterde apathie halen en weer naar de stembus terugbrengen. In Zwitserland is dit systeem al 150 jaar oud en de opkomstpercentages bij verkiezingen schommelen tussen de 80 en 85 procent. Ook is de burgerij daar veel meer betrokken bij planning, besluitvorming en het inrichen en schoonhouden van de eigen leefomgeving.

2 gedachtes over “Partij Sleutelstad over buurtkwesties Professorenwijk-Oost”

  1. Rol van de lokale politiek bij oplossingen voor de Zorgcrisis.

    De marktwerking heeft Nederland mogelijk meer slechts dan goeds gebracht. Het beleid op nationaal niveau en de aanpassingen in de wetgeving die het tij moeten keren sijpelen te traag door naar het lokale beleid. Op lokaal niveau kunnen we mogelijk op een effectieve wijze streven naar een rechtvaardiger financieringsstelsel waarin zorggelden weer worden besteed zoals ze zijn bedoeld: voor de zorg. Misstanden moeten op lokaal niveau aan de kaak worden gesteld en constructieve vernieuwende ideeën moeten liefst door zorgverstrekkers en zorgontvangers naar voren worden gebracht.
    De aandacht van de door de Gemeenten ondersteunde Preventieve Sociaal Medische Zorg moet zich richten op de belangrijkste knelpunten. Het is verheugend dat de Partij Sleutelstad de thuis-, jeugd- en ouderenzorg tot speerpunten van hun beleid heeft benoemd. De massaontslagen in de GGZ zorgen voor onacceptabele wachtlijsten, toename van het aantal Medisch Hygiënische probleemgevallen en verwarde dak- en thuislozen. Verschuivingen van intramuraal naar WMO en WLZ ondersteunde zorg moeten de participatie samenleving ondersteunen en er liggen goede kansen. Op lokaal niveau kan draagvlak ontstaan voor integratieprojecten als Woningbouwcorporaties en Zorgverleners gefaciliteerd worden in het gezamenlijk optrekken en opzetten van lokale en regionale projecten. Het idee van een online raadplegend en raadgevend stads- of wijk-referendum, kan bijdragen aan het creëren van een breed draagvlak voor een dementie vriendelijke woonomgeving zoals ook recent in de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland is vormgegeven. Sassembourgh is een voorbeeld van een duurzaam project waarin Kinderopvang, Begeleid Wonen, Ouderenzorg. Werkervaringsplaatsen en hoogkwalitatieve transmurale zorg is verwezenlijkt. In de naaste omgeving en in internationaal verband zijn er voorbeelden van succesvolle wijk – en buurtgerichte aanpak, waar een Gemeente als Leiden door centrale ligging ten opzichte van een kenniscentrum als het LUMC, op het gebied van innovatie en organisatie van duurzame Jeugd- en ouderenzorg een voorhoede rol zou moeten kunnen spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *