We Starten met de Meest Kwetsbare Jongeren!

Vriend Sint, Vriend Kerstman, beste mensen.

Toeval bestaat niet. Door de milde temperatuur kan ik nog steeds mijn winterslaap niet vatten. Ons DOEL, het plan om twee kwetsbare groepen, vroegtijdige schoolverlaters en Kwetsbare Ouderen met elkaar in contact te brengen houdt me wakker. In mijn werkveld kunnen ten eerste Tienermoeders ondersteuning gebruiken. Ons Doel kan hierin een rol spelen.

Ons Doel
We hebben afgesproken dat we jongeren, die het moeilijk hebben om hun bestaan op te bouwen in contact zullen brengen met Kwetsbare Ouderen, uitgaande van de sterke punten, de kracht van beide groepen. Dit idee komt niet uit de lucht vallen.. Vroeger was het normaal dat jonge moeders veel leerden van hun grootouders vooral van oma’s. Die relatie van grootouders en kleinkinderen was in een drie- of viergeneratie gezin heel normaal, heel natuurlijk. Ik weet zeker dat we naar anno 2018 een vertaalslag kunnen maken. Eenzame ouderen hoeven niet altijd als kwetsbaar te worden gezien, als de nadruk ligt op wat ze voor jongeren kunnen betekenen. Ze hebben tijd, ze hebben aandacht en ze hebben ervaring.

Ons Uitgangspunt

De meest kwetsbaren van de vroege schoolverlaters zijn de Tienermoeders. Thuisblijven levert spanningen op. De eigen ouders kunnen lang niet altijd op het kleinkind passen als de Tienermoeder weer naar school wil. Alles ligt aan de ketting. Het organiseren van gestructureerd contact tussen oudere dames en tienermoeders kan een positieve impuls betekenen voor de kwetsbare ouderen, maar ook voor de Tienermoeder, haar kind en haar ouders. Koken, verzorging, allerlei praktische weetjes en vaardigheden kunnen aan de volgende generatie worden doorgegeven. Wat betekent het samenbrengen van die twee groepen? Voor de Tienermoeder een luisterend oor, een wijze raad, een rustpunt of zelfs een rots in de branding. Voor de Senioren zal het een inspirerende vorm van contact zijn en een zingeving betekenen die veel dieper gaat dan het geven van water aan de plantjes.

Onze Strategie.

De natuurlijke interactie tussen die twee generaties over een pasgeboren baby kan een leefomgeving verrijken, in balans brengen. Dat gaan we terugzien bij de uitwerking van Ons Doel. In de sociaal beschermde omgeving van een woon-zorgcomplex bijvoorbeeld staan momenteel wegens gebrek aan personeel vaak kamers leeg. Het uitoefenen van een taak of het lopen van een stage binnen een ouderencomplex levert de Tienermoeder naast stagepunten een belangrijke huurreductie op. Deelcertificaten geven toegang tot een vervolg opleiding. De oppas oma’s krijgen op hun beurt weer een reductie in de huurprijs. Een optimale Win-Win situatie. Ons Doel is toevallig, maar toeval bestaat misschien niet, de naam van een Woningbouwvereniging met een sociaal karakter. De start van dit project zou de sociale cohesie in de wijk stimuleren en daarmee de waarde van de woningen verhogen. Deze smakelijke winterpeen ga ik ze voorhouden en bericht U wanneer ze ervan hebben geknabbeld..

Moi, de Paashaas.

Een gedachte over “We Starten met de Meest Kwetsbare Jongeren!”

  1. prima coalitie tussen de Sint, Kerstman & Paashaas; hadden wij die maar in de 2de Kamer. Uitstekend initiatief van Ons Kanaal, ik sta er helemaal achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *